сряда, 3 април 2013 г.

На гости ми е...Вероника и нейната рецепта за "Flammkuchen"

Отдавна си мечтая да си имам гост в блога, и ето, че се случи днес: На гости ми е Вероника. Общата ни история като съквартирантки ме научи да готвя :D Като се сетя, че в първи курс ядяхме основно спагети и ориз, и ми става хубаво, че имаме голям напредък от преди 4 години :D 






Сега ще Ви представя как моята приятелка представи своята рецепта:
"Flammkuchen – Фламкухен

Сещам се за хиляди неща, които разделят французите и немците и  за няколко, които ги обединява , едно от тях е - елзаския спациалитет, носещ името 
Flammkuchen (фламкухен) на изток от Рейн и тарт фламбе - на запад. По същество фламкухен е вид пица, обикновена в правоъгълна форма, традиционно се пече в огнени пещи.




Моята рецепта за Flammkuchen е:

За тестото:

  •   250 гр. пълнозърнесто брашно 
  •       2 с. л. олио
  •     100 мл вода
  •     1 ч.л. сол
 
 
За плънката (не, плънка, ами за отгоре):
-         крема сирене с копър (в оригиналната рецепта се използва заквасена сметана)
-         1 глава лук
-         1 чушка
-         бекон (в моя случай имах късчета месо)
-         царевица (от консерва)
-         сирене (Ементал)

Приготвяне:
За тестото:
 Смесваме всички съставки и  оформяме тесто, което се разделя на 4 равни части. Всяка една от частите се разточва до получаване на много тънки кръгове или правоъгълници (в моя случай нямат определена форма, но това не се отрази на вкуса им ;) ).
Всяко едно парче се намазва с крема сирене, след това слагаме бекона (месото), чушката, лука, царевицата и най-отгоре поръсваме с настърган кашкавал.
Слагаме в предварително загрята фурна на околко 180˚ - 200˚. За ваше улеснение при печенето във фурната може да използвате хартия за печене, но аз забравих да купя и използвах една тава, която намазах с олио, като се опитах да използвам максимално малко количество олио."

Translate