понеделник, 23 декември 2013 г.

Коледни канелени сладки

Тези коледни сладки можете да намерите на страниците на последния брой на Good Food, наричат се Zimtsterne, т.е. канелени звезди. Поразрових се малко и открих, че са типични немски сладки, които се приготвят за Коледа.
Има и още много рецепти в Интернет :)
Навсякъде можете да видите, че се сравняват с френските бадемови макарони, към които все още не смея да пристъпя и да приготвя :)))
Обикновено, формата на тези сладки, е звезда, но моите са във вид на кръгчета, тъй като звездите не ми се получиха. 
По-късно открих трик и за това - намокряме с вода формичките и след това изрязваме с тях сладките, по този начин не залепва тесто :)
Вкусът си остава мек, топъл и много, много коледен, независимо от формата им :)
Продукти ( за около 25 броя):
  • 2 белтъка;
  • 1 ч.л. лимонов сок;
  • 2 ч.л. канела;
  • 200 гр. пудра захар + още за поръсване;
  • 200 гр. смлени бадеми

Приготвяне:
  1. Разбиваме белтъците на сняг, след това добавяме лимоновия сок. 
  2. Продължаваме да бием белтъците, като постепенно добавяме пудрата захар. Целта е да се получи гъста смес, така че като обърнем купата, белтъците да не падат :)
  3. Отделяме малка част от сместа, която после ще използваме за глазура.
  4. Добавяме смлените бадемите и канелата и разбиваме, докато се получи лепкаво меко тесто.
  5. Постиламе лист хартия за печене, поръсваме пудра захар. Разстиламе тестото върху хартията. Поръсваме отново с пудра захар и покриваме с втори лист хартия за печене и разточваме. Правим го, защото тестото е много лепково, а така ще ни е по-лесно да разточим.
  6. Оформяме в желаната от нас форма,.
  7.  Намазваме сладките с белтъчната глазура и запичаме във фурната на 130 градуса с вентилатор (150 без) за около 15 минути.

Translate

Възникна грешка в тази притурка