сряда, 28 май 2014 г.

Шоколадов кейк

Този кейк е любим на мен и на всички, които са го опитвали :)
В началото, когато започнах да го приготвям, бяхме още на квартира във Варна, разбирайте, студентска квартира, без всякакви екстри в нея. Всяка една бисквитка и всяка една ядка режех на ръка или увивах в прозрачно фолио и ги чупех, удряйки с тиган върху тях :D А за това се изисква сила :D 
С днешна дата, вече си имам блендер (happy) и направата на кейка отнема има-няма 30 минути :) 
Ето първият вариант, който бях правила миналата година -> Първа версия на кейка ;)
Освен, че съм го подобрила от към вкусове, смея я да твърдя, че съм постигнала и напредък в снимките :D

Необходими продукти:
  • 250 гр. бисквити без захар, най-хубави са овесени, но този път не успях да намеря;
  • 80 гр сурови белени лешници;
  • 4 с.л. рожково брашно или какао;
  • 125 гр. краве масло;
  • 2 с.л. мед;
  • 1 бурканче със сладко от малини;
  • кокосови стърготини за украса;
  • 200 гр черен шоколад 
Приготвяне:

  1. Слагаме бисквитите и лешниците в блендера и натрошаваме.
  2. Загряваме на бавен огън маслото, докато се разстопи, добавяме към него какаото и меда. Изчакваме да заври, оставяме една минута и сваляме от котлона.
  3. Към получената смес от масло, какао и мед добавяме натрошените съставки за блата - бисквити и лешници. Разбъркваме
  4. Намазваме с масло форма за кейк и разстиламе сместа хубаво с ръка, като повдигаме нагоре да се получи нещо като борд.
  5. На водна баня разтопяваме шоколада.
  6. През това време намазваме блата с конфитюра и след като шоколадът е готов, заливаме кейка с него.
  7. Украсяваме с кокосови стърготини. 
 

Translate