събота, 9 март 2013 г.

Суши :)

Суши произхожда от Югоизточна Азия, където съществувала практиката да се съхранява риба, като се остави да ферментира в ориз. Практиката е установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била съхранявана в ориз и сол. След месеци, рибата се изваждала от ориза и се консумирала, а оризът бил изхвърлян. Съвсем естествено е било тъкмо в Япония технологията за приготвяне на суши да намери най-благодатна почва. Моретата около островната държава изобилстват с риби и всякакви други морски храни, а малкото обработваема земя е засята основно с ориз. Така двете храни определили най-логичната посока в развитието на традиционната японска кухня. В средата на XVII век японският доктор и кулинарен авангардист Матсумо Йошичи въвел още по-нова и почти революционна технология. Той подправял ориза с оризов оцет, с което постигнал по-добър вкус. Смята се, че първото суши е било приготвено по това време, като съчетание на овкусения ориз и суровата риба. Още тогава рибно-оризовите хапки започнали да се предлагат в дървени кутии, красиво оформени на ролца, като се обръщало внимание на съчетанието между цветовете на рибата, ориза и другите съставки. Ястието достигнало до Едо (днешно Токио) през 18 век и до началото на 19 век било преобразувано в Едо-мае суши (Edo-mae zushi), за което се използвала прясно уловена риба от Едо-мае (залива Едо). По онова време този вид суши се смятал за евтина храна. Днес този вид суши е най-масово консумирания в Япония и по целия свят. Между 17 и особено в началото на 19 век, когато градските райони бързо се разраствали, се появила и нуждата от "бързо хранене". Това пък довело до появата на много улични продавачи на суши, които елиминирали изцяло процеса на ферментация, а прибавяли оцет към ориза, за да му придадат специфичния кисел вкус. Рибата била прясна, слепналия ориз – вкусен и хората го харесвали. Източник: История на сушито


Аз се научих да правя суши от полезните клипчета в Youtube и от вкусната рецепта на моята приятелка, чийто блог е следния -> Блогът на Гери . За това, този път няма да поставям определена конкретна рецепта, а ще приложа няколко линка ;). Мога да кажа, че за продукти, използвах авокадо, краставица, сьомга, крем сирене, моркови, сусам. 
Полезни линкове:  
  1. How to make sushi
  2. How To Make Sushi - Bright Rolls
 

Translate