Суши произхожда от Югоизточна Азия, където съществувала практиката да се
съхранява риба, като се остави да ферментира в ориз. Практиката е
установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била
съхранявана в ориз и сол. След месеци, рибата се изваждала от ориза и се
консумирала, а оризът бил изхвърлян. Съвсем естествено е било тъкмо в Япония технологията за приготвяне на
суши да намери най-благодатна почва. Моретата около островната държава
изобилстват с риби и всякакви други морски храни, а малкото обработваема
земя е засята основно с ориз. Така двете храни определили най-логичната
посока в развитието на традиционната японска кухня. В средата на XVII век японският доктор и кулинарен авангардист
Матсумо Йошичи въвел още по-нова и почти революционна технология. Той
подправял ориза с оризов оцет, с което постигнал по-добър вкус. Смята
се, че първото суши е било приготвено по това време, като съчетание на
овкусения ориз и суровата риба. Още тогава рибно-оризовите хапки започнали да се предлагат в дървени
кутии, красиво оформени на ролца, като се обръщало внимание на
съчетанието между цветовете на рибата, ориза и другите съставки. Ястието достигнало до Едо (днешно Токио) през 18 век и до началото на
19 век било преобразувано в Едо-мае суши (Edo-mae zushi), за което се
използвала прясно уловена риба от Едо-мае (залива Едо). По онова време
този вид суши се смятал за евтина храна. Днес този вид суши е най-масово
консумирания в Япония и по целия свят. Между 17 и особено в началото на 19 век, когато градските райони
бързо се разраствали, се появила и нуждата от "бързо хранене". Това пък
довело до появата на много улични продавачи на суши, които елиминирали
изцяло процеса на ферментация, а прибавяли оцет към ориза, за да му
придадат специфичния кисел вкус. Рибата била прясна, слепналия ориз –
вкусен и хората го харесвали. Източник: История на сушито
Аз се научих да правя суши от полезните клипчета в Youtube и от вкусната рецепта на моята приятелка, чийто блог е следния -> Блогът на Гери . За това, този път няма да поставям определена конкретна рецепта, а ще приложа няколко линка ;). Мога да кажа, че за продукти, използвах авокадо, краставица, сьомга, крем сирене, моркови, сусам.
Полезни линкове: