петък, 14 февруари 2014 г.

Домашни биксвити и Предай нататък...

Желанието ми да приготвя cookies съществува от доста дълго време насам.
За Коледа получих прекрасен подарък - новата книга на Джейми Оливър - Министерство на храната. Основната ѝ идея е, че всеки може да научи да готви и да се грижи за себе си :) Има ястия в различни категории, включени са основни ястия, които никога не омръзват.
В раздела със сладките изкушения е включена и основна рецепта за бисквити :) Ще се върна още малко на книгата, защото в предговора е включено едно много интересно условие под наслов "Предай нататък". Идеята е, всеки, притежаващ книгата, да научи по 1 рецепта от всеки раздел и да предаде на свои поне 2-ма познати, а те от своя страна на поне още двама.
Джейми Оливър казва:"Въпреки рецесията и големия брой кредити, всички трябва да се научим да приготвяме, обикновена, питателна, икономична, вкусна и здравословна храна. И веднъж придобили тези знания, да ги предадем нататък..."
Така че....предайте нататък и Вие :)
За около 15 бисквити са ни необходими:
  • 250 гр масло
  • 200 гр захар;
  • 2 големи яйца;
  • 100 гр бяло брашно;
  • 50 гр овесени ядки;
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 100 гр черен шоколад
Приготвяне:
Преди да запиша начина на приготвяне, искам да споделя, че моите бисквити не се получиха така както ми се искаше, просто явно ги сложих прекалено близо една до друга, но в крайна сметка намерих начин да изглеждат добре. Другият вариант може би е, че брашното идва малко.
За вкуса няма да говоря, защото наистина са си вкусни :) На следващата снимка ще видите как от дефекта да извадите ефект :D
Ето, вече започвам с приготвянето:
  1. Извадете маслото от хладилника 15 минути преди да започнете, за да омекне малко. Ако разполагате с кухненски робот, може да сложете маслото с останалите съставки и да разбиете до получаване на гладка смес.
  2. Аз  нямам робот, сложих маслото и захарта в купа и ги разбърках, докато се получи гъста смес. 
  3. В друг съд разбиваме с вилица 2-те яйца и ги добяваме към сместа от маслото и захарта.
  4. Добавяме брашното и овесените ядки и разбъркваме добре. Прибавяме и начупен на мънички парченца шоколад.
  5. Прехвърляме сместа върху стреч фолио и оформяме на руло. Оставяме го във фризера за около 30 минути.
  6. След 30-те минути, изваждаме охладеното тесто и го нарязваме на филийки.
  7. Загряваме фурната на 190 градуса. Върху тава с незалепващо покритие подреждаме бисквитите в тавата и оставяме разстояние между тях, за да не се получи както при мен (виж горната снимка :D).
  8. Печем за около 8-10 минути, докато крайчетата започнат да покафеняват.

Обещавам скоро да науча още една от рецептите "Предай нататък". 
И още веднъж "предайте" и вие...

Translate