Аз съм на принципа:"Ако ще е сладко, нека да е отровно сладко" :D True, Truee :D
Toзи десерт напълно отговаря на моя принцип.
Необходими продукти за 8 порции:
за блата:
- 250 грама овесени бисквити
- шоколадови фурми ( ако не можете да намерите такива, използвайте обикновени фурми или други сушени плодове)
- 80 гр. смлени бадеми
- 4 с.л. какао;
- 125 гр. краве масло;
- 2 с.л. мед ( но според мен и 1 е достатъчна, зависи колко сладко предпочитате)
за "пълнежа" :
- 1 бурканче конфитюр от горски плодове ( аз използвах това -> Сладко от горски плодове без добавена захар )
- 200 гр. черен шоколад ( минимум 52 % какао)
за украсата:
- кокосови стърготини
- настъргана кора от портокал
Приготвяне:
- Натрошаваме бисквитите и бадемите на много ситни парчета ( най-добре в блендер, но аз нямам на разположение, за това правих всичко на ръка, което беше доста тежка задача...)
- Нарязваме на ситно и фурмите
- Загряваме на бавен огън маслото, докато се разстопи, добавяме към него какаото и меда. Изчакваме да заври, оставяме една минута и сваляме от котлона.
- Към получената смес от масло, какао и мед добавяме натрошените съставки за блата - бисквити, бадеми, фурми. Разбъркваме.
- Намазваме с масло форма за кейк и разстиламе сместа хубаво с ръка, като повдигаме нагоре да се получи нещо като стена.
- На водна баня разстопяваме шоколада.
- През това време намазваме блата с конфитюра и след като шоколадът е готов, заливаме кейка с него.
- Украсяваме с кокосови стърготини и портокалови корички.