събота, 30 март 2013 г.

Суров шоколадов кейк




Аз съм на принципа:"Ако ще е сладко, нека да е отровно сладко" :D True, Truee :D
Toзи десерт напълно отговаря на моя принцип.
Необходими продукти за 8 порции:
за блата:
  • 250 грама овесени бисквити
  • шоколадови фурми ( ако не можете да намерите такива, използвайте обикновени фурми или други сушени плодове)
  • 80 гр. смлени бадеми
  • 4 с.л. какао;
  • 125 гр. краве масло; 
  • 2 с.л. мед ( но според мен и 1 е достатъчна, зависи колко сладко предпочитате)

за "пълнежа" :
за украсата:
  • кокосови стърготини
  • настъргана кора от портокал 
Топчетата отгоре на кейка са разполовени шоколадови фурми, но Вие може да ги заместите с каквото имате под ръка :)

 Приготвяне:
  1. Натрошаваме бисквитите и бадемите на  много ситни парчета ( най-добре в блендер, но аз нямам на разположение, за това правих всичко на ръка, което беше доста тежка задача...)
  2. Нарязваме на ситно и фурмите
  3. Загряваме на бавен огън маслото, докато се разстопи, добавяме към него какаото и меда. Изчакваме да заври, оставяме една минута и сваляме от котлона.
  4. Към получената смес от масло, какао и мед добавяме натрошените съставки за блата - бисквити, бадеми, фурми. Разбъркваме.
  5. Намазваме с масло форма за кейк и разстиламе сместа хубаво с ръка, като повдигаме нагоре да се получи нещо като стена.
  6. На водна баня разстопяваме шоколада.
  7. През това време намазваме блата с конфитюра и след като шоколадът е готов, заливаме кейка с него.
  8. Украсяваме с кокосови стърготини и портокалови корички.

Translate