1. В природата – копривата поддържа над 40 видове насекоми, включително някои пеперуди, а през късното лято голямото количество семена са източник на зърна за много птици.
2. За храна – хората я включват в менюто си през пролетта, тъй като е отличен източник на желязо, калций, магнезий и много витамини. Едно от най-изветните ястия е супа от коприва, но от нея може да се приготви и салата, като преди това листата могат да се минат с точилка, за да не жилят. Може да се направи и брашно или чай.
3. Здраве – копривата е от древни времена в билкарството и е ценна съставка на различни тоници и тинктури. Използват я за детоксикация, защото има диуретични свойства и при неразположения, като алергии, анемии и артрит. Лекото натупване с коприва може да помогне при ишиас или схванатост в някои части на тялото.
Източник: Някои факти за копривата
Продукти:
- коприва
- пресен лук ( оригиналната рецепта е с праз);
- сол;
- оцет;
- Добавя се и доматен сос, но в този вариант няма :)
Приготвяне:
Почистваме копривата от евентуални сламки трева и по-дебели стръкове, необходими са ни само листата. Завираме вода, в която запарваме копривата за минута.
Изваждаме и изцеждаме.
Нарязваме пресния лук, добавяме го към копривата, овкусяваме и похапваме ...