петък, 4 януари 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Намерих време най-накрая да споделя тортата, която си подарих за рождения ден. Тази година просто реших да не давам маса пари на сладкарниците във Варна, а просто сама да си направя торта :) За рецептата се вдъхнових от  ето тази книга ->  Златната книга на шоколада 
Необходими продукти: 
За блата:

  • 200 грама натурален шоколад
  • 200 грама пълнозърнесто брашно;
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол;
  •  5 яйца;
  • 100 грама захар;
  •  ромова есенция
  • 125 мл сметана 
За глазурата:
  • 250 мл сметана
  • 1 кутия течен шоколад "Финети" ( от 400 грама) 
  • 90 грама масло
  • 50 грама какао за поръсване по желание
  • плодове за украса
Приготвяне:
Блатът подготвяме по следния начин: 
Намазваме форма за торта с диаметър 24 см с масло.
Разтопяваме шоколада и го оставяме да изстине. Смесваме брашното , бакпулвера и солта в купа. В отделна купа слагаме жълтъците, захарта и ромовата есенция, разбиваме ги с миксер, докато сместа не се сгъсти. Намаляваме скоростта на миксера и постепенно добавяме брашнената смес, разтопения шоколад и сметаната. Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към другата смес.Разделяме сместа на две и първо изпичаме едната част за първия блат, после и втората във фурна 200 градуса.
Глазурата приготвяме така:
Сипваме сметаната в тенджера и я затопляме на слаб огън. След като заври, сваляме я от огъня и прибавяме течния шоколад и маслото. Бъркаме, докато се разтопятя. Слагаме готовия крем в хладилника за около 30 минути.
Следва сглобяването на тортата. Слагаме първо единия блат, поливаме го с глазурата от шоколад, покриваме с втория блат и отново поливаме и добавяме отгоре плодовете за украса.

Translate