Необходими продукти:
За блата:
- 200 грама натурален шоколад
- 200 грама пълнозърнесто брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол;
- 5 яйца;
- 100 грама захар;
- ромова есенция
- 125 мл сметана
За глазурата:
- 250 мл сметана
- 1 кутия течен шоколад "Финети" ( от 400 грама)
- 90 грама масло
- 50 грама какао за поръсване по желание
- плодове за украса
Приготвяне:
Блатът подготвяме по следния начин:
Намазваме форма за торта с диаметър 24 см с масло.
Разтопяваме шоколада и го оставяме да изстине. Смесваме брашното , бакпулвера и солта в купа. В отделна купа слагаме жълтъците, захарта и ромовата есенция, разбиваме ги с миксер, докато сместа не се сгъсти. Намаляваме скоростта на миксера и постепенно добавяме брашнената смес, разтопения шоколад и сметаната. Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към другата смес.Разделяме сместа на две и първо изпичаме едната част за първия блат, после и втората във фурна 200 градуса.
Глазурата приготвяме така:
Сипваме сметаната в тенджера и я затопляме на слаб огън. След като заври, сваляме я от огъня и прибавяме течния шоколад и маслото. Бъркаме, докато се разтопятя. Слагаме готовия крем в хладилника за около 30 минути.
Следва сглобяването на тортата. Слагаме първо единия блат, поливаме го с глазурата от шоколад, покриваме с втория блат и отново поливаме и добавяме отгоре плодовете за украса.