Основната съставка на запеканката е: тиквички - тук ще откриете повече защо са полезни те...
Да пристъпим в действие:
Продукти за 4 порции:
- 2 тиквички;
- около 100 грама краве сирене;
- 3 яйца;
- 5 с.л.кис.мляко
- сирене гауда - около 100 грама;
- настърган пармезан за поръсване, след като е готово ястието;
- около 100 грама пушен кашкавал;
- около 300 мл прясно мляко;
- пуешко филе ( колкото прецените, може и без него)
- 1 с.л. брашно (ръжено беше моето)
Приготвяне:
- Измиваме и нарязваме на кръгчета тиквичките.
- Разбиваме яйцата с вилица и добавяме краве сиренето и киселото мляко.
- Настъргваме пушения кашкавал и по-голямата част от сиренето гауда.
- Завираме млякото, добавяме останалата част от сиренето гауда и изчакваме да започне да се разтопява, след това добавяме лъжицата брашно и бъркаме, докато започне да се сгъстява. Сваляме от огъня.
- Започваме да "сглобяваме" запеканката: Ред тиквички, слагаме малко от сместа с яйцето и краве сиренето; пуешко филе; настърганите кашкавал и гауда; поливаме с получения сос от гауда и мляко и така до свършване на продуктите.
- Печем на 180 градуса до готовност.